Urheiluinstrumenttien markkinajohtaja Suunto on Tekesin rahoituksella kehittänyt tietoliikennettä ja tietojärjestelmiä myös muiden suomalaisten yritysten hyödyksi. Pitkäaikaiset panostukset tutkimukseen ja soveltavaan kehitystyöhön ovat nostaneet Suunnon maailman huipulle kaikissa sen tuoteryhmissä. Jatkossa Suunnon suurin haaste on digitaalinen murros: miten optimoida tietoliikenne lukuisien eri käyttöjärjestelmien kanssa?
Suunto on suomalainen innovaattori urheilukellojen, sukellustietokoneiden ja urheiluinstrumenttien kehittämisessä ja valmistamisessa. Perinteikäs yhtiö sai alkunsa jo vuonna 1936. Nykyisin suurin osa yhtiön liikevaihdosta tulee GPS-tuotteista, joiden tärkeimmät ominaisuudet ovat nopeuden ja kuljetun matkan näyttäminen.
"Olemme instrumenttitehdas, ja laitteidemme suorituskyky on markkinoiden paras kaikissa tuoteryhmissä. Olemme päässeet asemaamme panostamalla tutkimukseen ja kehitykseen ja soveltamalla uusia mahdollisuuksia luovasti. Tuotekehityksessä se tarkoittaa pääosin ohjelmistotyötä", kertoo Suunnon patentti- ja tutkimusjohtaja Erik Lindman.
Nykyisin Suunnolla on Vantaalla reilu 300 työntekijää, ja ympäri maailman suuntolaisia on yhteensä noin 450. Valmistuksesta arviolta 80 prosenttia tapahtuu Suomessa, ja alihankinnasta merkittävä osuus tulee kotimaisilta yrityksiltä. Yhtiö on osa suomalaista urheiluvälinekonserni Ameria.
Suomalaista tietoliikennettä kehitetään Tekesin rahoituksella
Suunto on saanut Tekesiltä merkittävää apua projekteihin, joiden puitteissa on kehitetty uusia teknologioita – koko Suomen hyväksi. Suunto, kuten monet muut merkittävät suomalaiset yritykset, tarvitsee paljon tietoliikenneohjelmistoa, jotta data liikkuisi tehokkaasti eri laitteiden välillä. Suunto kumppaneineen on Tekesin tuella kehittänyt etenkin langatonta tekniikkaa.
"Viime vuosina olemme panostaneet eniten langattomaan tekniikkaan ja tietojärjestelmiin. Tärkeimpiä projektejamme, joissa Tekes on ollut tukena, ovat konnektiivisuus kännykän kanssa ja GPS:n, tiedonsiirtomenetelmien sekä näyttöjen ja suorittimien kehittäminen", jo vuodesta 1988 Suunnossa työskennellyt Lindman summaa.
Digitaalinen murros haastaa tietojärjestelmät
Suunto on pitkän historiansa aikana siirtynyt mekaanisten laitteiden valmistuksesta ensin 1980-luvulla elektronisiin ja sittemmin digitaalisiin urheiluinstrumentteihin. Vuoden 2010 tienoilla yhtiön tulos kehittyi merkittävästi, kun GPS-teknologia kehittyi vauhdilla. Vientimarkkinoilla Suunto on ollut aktiivinen jo yli 30 vuoden ajan, ja suurin rynnistys globaaleille markkinoille käynnistyi vuonna 1998, kun ulkoilurannetietokoneista tuli kysytty tuote ympäri maailmaa. Tulevaisuuden tavoitteena on lisäkasvu, ja nyt haasteita asettavat uusi älykellomarkkina sekä käyttöjärjestelmien murros.
"Kuluttajien laitteissa on iso määrä erilaisia käyttöjärjestelmiä ja niille kaikille halutaan tehdä sovelluksia ja ohjelmistoja. Kaikille ei kuitenkaan voi tehdä kaikkea, vaan meidän on selvitettävä, mitkä ominaisuudet sopivat mihinkin järjestelmiin ja mitä kaikkea kuluttajat todella tarvitsevat. Elämme yhä digitaalisen murroksen hakuaikaa", Lindman pohtii.
Digitaalinen murros vaatii tutkimus- ja suunnittelutyön lisäksi tutkimustulosten tehokasta soveltamista. Suunto tekee yhteistyötä alihankkijoiden kanssa saadakseen uusista teknologisista mahdollisuuksista irti juuri omien kuluttajiensa tarpeisiin sopivimmat ominaisuudet.
Lisätietoja
Erik Lindman
IP & Research Manager
erik.lindman@suunto.com
www.suunto.com
Teksti: Kaiku Helsinki
*******************************************
Viestintäpäällikkö Pia Mörk, Tekes
puh. 050 5577 713, pia.mork@tekes.fi