Quantcast
Channel: Vihreä aarteenetsintä alkaa tänään! Itupiilo 31.3. - 3.4.2016 - ePressi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 17634

Karkota kaamos kalalla – parhaat kalaruokavinkit illanistujaisiin

$
0
0

On vuoden pimein aika, joka arjen ja kiireen kanssa syö monilta voimia. Kun kaamos uuvuttaa ja aurinkoa on ikävä, on viisasta hiljentää tahtia ja tehdä mieluisia asioita. Villasukat, kynttilät, leppoisa seurustelu ja hyvä ruoka kohottavat mielialaa. Mutta tiesitkö, että syömällä kalaa voi torjua kaamosoireita?

Kala on talven voimaruokaa

Valon vähetessä vähenee myös suomalaisten D-vitamiinin saanti. Sitä muodostuu jonkin verran iholla auringonvalon vaikutuksesta, mutta tehokasta auringonvaloa saadaan Suomessa vain huhtikuusta syyskuuhun. Talvisaikaan kala on suomalaisille tärkein luonnollinen D-vitamiinin lähde, ja jo pari kala-ateriaa viikossa riittää tyydyttämään vitamiinitarpeen. Kaikissa kaloissa on D-vitamiinia, mutta erityisen paljon sitä saa kuhasta, siiasta, muikusta ja silakasta. Rasvaliukoinen D-vitamiini kestää hyvin kuumennusta eikä hajoa ruoanvalmistuksessa. 

 

Kalan rasva on terveellistä ja pehmeää, koska siinä on runsaasti monityydyttymättömiä omega-3-rasvahappoja ja vain vähän tyydyttyneitä rasvahappoja. Omega-3-rasvahapot ovat erityisen tärkeitä esimerkiksi aivojen, keskushermoston ja näkökyvyn kehitykselle. Rasvaisia ja omega-3-pitoisia kalalajeja, kuten kirjolohta, siikaa, silakkaa ja muikkua, kannattaa suosia lautasella pimeään vuodenaikaan siksi, että kalan rasvalla arvellaan olevan fyysisen hyvinvoinnin lisäämisen lisäksi myös mielialaa kohentava vaikutus. Kala on siis todellista talven voimaruokaa. 


Välimerellisistä kalaherkuista aurinkoa lautaselle

Hyvä ruoka tuottaa mielihyvää, mutta sitä tuottaa myös hyvä seura. Anna siis kaamokselle kyytiä ja kutsu ystäväsi viettämään iltaa sekä nauttimaan herkullisia kalaruokia. Kokonaisena valmistettu uunikala on näyttävää illallistarjottavaa. Se valmistuu kuin itsekseen isollekin porukalle, eikä isäntäväen aika kulu hellan ääressä. Suomalaiset käyttävät kalan kanssa yrteistä useimmiten tilliä, mutta uunikalan voi maustaa rohkeasti vahvemmilla välimerellisillä yrteillä, valkosipulilla ja hyvällä oliiviöljyllä. Reseptiin sopii mainiosti myös kuha, joka kamppailee siian kanssa kärkisijoista D-vitamiinipitoisuudessaan. Uunikalan lisänä voi tarjota esimerkiksi peruna- tai bataattipyreetä, höyrytettyjä kasviksia tai uunijuureksia.

Omega-3-rikkaista, rasvaisista kaloista valmistuu hyvien juomien kanssa nautittavaa välimerellistä pikkupurtavaa kepeämpiin illanistujaisiin. Hauskat silakkatapakset syntyvät käden käänteessä valmiiksi marinoidusta silakasta.  Jos haluaa valmistaa silakat alusta asti itse, on hyvä aloittaa valmistelu jo pari päivää aikaisemmin, että kala ehtii maustua kunnolla. Rasvaiset lohikalat ja sitrusten hapokkuus muodostavat täydellisen liiton, ja värikäs kirjolohicarpaccio hurmaa takuulla vaativankin ruokavieraan. Kastikkeen voi myös valmistaa etukäteen ja pirskotella kalalle hetkeä ennen tarjoilua. Raikkaan carpaccion lisukkeeksi sopivat esimerkiksi majoneesi, leipäkrutongit, tuore salaatti ja kirjolohenmäti. Kalasäilyke on oiva hätävara, mutta se muuntuu hetkessä myös tapas -tyyliseksi pikkusuolaiseksi. Öljyyn tai tomaattiin säilötyt muikut voi kipata tarjoiluastiaan ja laittaa ne tarjolle sellaisenaan. Valutetuista muikkupaloista loihtii helposti myös maukkaan kalatahnan esimerkiksi tuoreen patongin levitteeksi.


Reseptit

Yrttisiikaa uunissa

4:lle
 

2-4 kpl (0,8-1 kg) siikaa

n. 1 tl suolaa

4-6 tuoretta rosmariinin oksaa

4-6 tuoretta (sitruuna)timjamin oksaa

4-8 tuoretta persiljan vartta

½-1 sitruuna

3-4 valkosipulinkynttä

2-4 rkl hyvää rypsi- tai oliiviöljyä 


Suomusta siika ja poista sisälmykset ja kidukset. Huuhdo kala tarvittaessa nopeasti juoksevan veden alla ja kuivaa talouspaperilla.

Nosta siiat sopivan kokoiseen vuokaan. Ripottele sisälle ja päälle suola. Sujauta osa yrteistä kalojen sisään ja alle ja jätä osa kalojen päälle. Jos tuoreita yrttejä ei ole, korvaa ne kuivatuilla tai pakastetuilla yrteillä. Esim. kuivattua rosmariinia ja timjamia riittää noin 2 tl kumpaakin.

Lisää valkosipuli ohuina viipaleina. Leikkaa pesty sitruuna viipaleiksi ja lisää ne ja valkosipulin viipaleet kalojen sisään ja pinnalle. Pirskota kaloille ja vuokaan öljyä.

Kypsennä 200 asteessa 20-35 minuuttia kalojen koosta riippuen. Kokeile kalan kypsyyttä. Kun selkäevä irtoaa helposti vetäisemällä, kala on kypsä. 


Silakkatapakset

 

600 g silakkafileitä

Marinadi:

1 - 1 ½ dl valkoviinietikkaa

1 ½ dl rypsi- tai oliiviöljyä

2 tl merisuolaa

1 -2 valkosipulinkynsi

Lisäksi:

tuoretta persiljaa

roseepippureita tai tuoretta tilliä

6 – 8 perunaa

valkosipulituorejuustoa

salaatinlehtiä


Poista silakkafileistä nahka. Sekoita marinadin ainekset keskenään, valkosipuli kuorittuna ja hienonnettuna.

Lado nahattomat silakkafileet marinadiin. Nostele kahden lusikan avulla, jotta marinadi peittää kaikki fileet. Anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.

Keitä kuoripäälliset perunat ja anna niiden jäähtyä viileässä seuraavaan päivään.

Valuta silakkafileet liemestä. Kuori ja leikkaa perunat poikittain paksuhkoiksi viipaleiksi. Asettele perunaviipaleet tarjolle suupaloina laakealle tarjoiluvadille.

Sipaise jokaiselle perunaviipaleelle valkosipulituorejuustoa ja aseta sopivan kokoiseksi revittyä salaatinlehteä. Kiinnitä päälle cocktailtikun avulla rullalle kääräisty, marinoitu silakkafilee.

Koristele murskatulla roseepippurilla, persiljalla tai hienonnetulla tillillä. Tarjoa pienenä suolapalana.

 

Vinkki: Silakkatapaksia voit valmistaa myös valmiista silakkamarinadeista.

 

Kirjolohicarpaccio


400 g kirjolohta ruodottomana fileenä

(tai kylmäsavustettua kirjolohta siivutettuna)

2 limeä

2 rkl rypsiöljyä

puolikas punasipuli

hienoa merisuolaa

mustapippuria myllystä

ripaus sokeria

puolikkaan granaattiomenan siemenet


Leikkaa kirjolohifileestä graavilohen kaltaisia ohuita siivuja. Levitä siivut lautasille tai vadille ja säilytä kylmässä. Hienonna punasipuli pieniksi kuutioiksi. Sekoita limestä puristettu mehu, öljy, punasipuli ja mausteet kastikkeeksi. Kastikkeen voi tehdä jopa pari päivää ennen kaappiin maustumaan. Levittele kastiketta kirjolohisiivujen päälle n. 5 minuuttia ennen tarjoilua. Ripottele carpaccion päälle granaattiomenan siemeniä. Tarjoile carpaccion lisukkeena esimerkiksi majoneesia, leipäkrutonkeja, salaattia ja kirjolohenmätiä.


Muikkutahna


1 prk öljyyn tai tomaattiin säilöttyjä muikkuja

1 prk rahkaa, kermaviiliä tai raejuustoa

½ dl ruokakermaa

1 pieni sipuli

tilliä, persiljaa tai basilikaa

1-2 rkl sinappia


Valuta öljyyn säilöttyjen muikkujen öljy pois. Riko muikut haarukalla. Silppua sipuli oikein pieneksi. Hienonna tilli, persilja tai basilika. Sekoita rahka, kermviili tai valutettu raejuusto ja ruokakerma keskenään.

Lisää muut aineet seoksen joukkoon ja tarkista maku.

Tarjoa levitteenä tai dippikastikkeena (silloin voit lisätä ruokakerman määrää). Tahnasta saat myös herkulliset pienet alkunapostelupalat esim. yllätysvieraille. Leikkaa ruis- tai muusta leivästä pieniä paloja ja nosta pikkulusikalla jokaiselle nokare muikkutahnaa. Koristele esim. yrtillä, kurkkupalalla tai retiisiviipaleilla.


Jos haluat maidottoman tahnan, kuullota 1 pieni silputtu sipuli ja valkosipulin kynsi öljyssä ja anna jäähtyä tai käytä sipulit raakana. Kaada ne sekä tomaattimuikut, pari kypsää tomaattia, 1 rkl kapriksia ja 2-3 rkl tuoretta basilikaa kannuun ja hienonna tasaiseksi massaksi sauvasekoittimella. Mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla.


Lisätietoja: Pro Kala


Viewing all articles
Browse latest Browse all 17634

Trending Articles