Mikä oli Sibeliuksen lempiteos? Millainen oli Järvenpään kartanon Westermarckien sonni? Miten elettiin Tuusulanjärven taiteilijaperheissä ja mitä aarteita on näyttelyyn löytynyt paikallisista kodeista?
Halosenniemen kevätnäyttely on ainutlaatuinen elämys: näyttelyyn on koottu teoksia tämän päivän keskiuusmaalaisista kodeista. Nähtävillä ovat teokset kuuluvat koteihinsa niiden keskeisinä esineinä. Ne kertovat tarinoita omistajilleen, ja samalla ne nyt muodostavat kodinomaisen tunnelman rakastettuun taiteilijakotiin. Teokset ovat 1800-luvun lopulta noin 1930-luvulle saakka. Esillä on töitä, joista osa saattaa olla suurelle yleisölle tuttuja ja osa ei ole tätä ennen ollut julkisesti esillä missään. Myös naistaiteilijat ovat vahvasti edustettuina: nykypäivän kodissa naisten tekemä taide on keskeisenä osana kokonaisuutta.
1800-luvun lopulla alettiin kotia muokata ns. kokonaismiljööksi ja taiteilijahuvilat olivat muodissa edelläkävijöitä. Tänään kotien ymmärretään ilmaisevan asujansa tyyliä ja mielenlaatua ja taide koetaan olennaisena osana koteja. Teokset myös saattavat kuvata nykyisen omistajan pihapiiriä tai omistajien historiaa.
”Toivoisin, että jokainen kävijä nauttisi näyttelystä, katsoisi sen läpi, kuin vieraillen kodissa – ja kuten henkilökohtaisissa teoksissa aina, valitsisi itselleen mieluisimman. Mikä työ sinua eniten kiinnosti tai puhutteli?” sanoo näyttelyn kuraattori, taidehistorioitsija Johanna Lindfors
Lisätiedot:
Tutkija Johanna Rinta-aho, Halosenniemi, 040 314 3457, johanna.rinta-aho@tuusula.fi
Taidehistorioitsija Johanna Lindfors, 040 560 8084, johanna.lindfors@kolumbus.fi
Kotien taideaarteita
17.1.–23.4.2017
HALOSENNIEMI
Rantatie, Tuusula
p. 040 314 3466
halosenniemi@tuusula.fi
www.halosenniemi.fi
Avoinna ti–su klo 12–17
Pääsymaksut 8/6/2 €