Tampereella tehtiin tänään historiaa tasa-arvoasioissa, kun pääministeri Juha Sipilä julkisti hallituksen perustaman kansainvälisen tasa-arvopalkinnon Tampere-talossa. Palkintoraadin puheenjohtajana toimii Tampere-talon toimitusjohtaja ja WOW Finlandin perustaja Paulina Ahokas. Palkinto jaetaan yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa. Tasa-arvoteot saavat jatkoa talossa viikonloppuna pidettävillä kansainvälisillä WOW Finland -festivaaleilla sekä tämän vuoden aikana Suomen yläkouluissa toteutettavalla ISOT-hankkeella. Kaikki nämä ovat merkittäviä avauksia Suomen satavuotisen itsenäisyyden juhlinnassa ja nostavat tasa-arvokeskustelun ajankohtaisemmaksi kuin koskaan.
Suomen hallitus on perustanut kansainvälisen tasa-arvon edistämiseksi, tasa-arvokeskustelun tukemiseksi ja Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi kansainvälisen tasa-arvopalkinnon, International Gender Equality Prizen. Palkinnon julkisti pääministeri Juha Sipilä Tampere-talossa pidetyssä Suuressa tasa-arvon juhlassa. Juhlaan osallistui kutsuvieraina paikan päällä sekä nettistriimin kautta lähes satatuhatta koululaista. Juhlan järjestivät yhteistyössä valtioneuvoston kanslia ja Suomi 100 -pääsihteeristö, Tampereen kaupunki ja Tampere-talo, WOW Finland ja WOW Global sekä ISOT-hanke.
Tasa-arvopalkinnon tarkoitus on edistää tasa-arvokeskustelua globaalissa kontekstissa. Palkinnon voi saada henkilö tai toimija, joka on edistänyt sukupuolten tasa-arvoa kansainvälisesti merkittävällä tavalla. Kyseessä on rahapalkinto, joka on tänä vuonna suuruudeltaan 150 000 euroa ja rahoitetaan kehitysyhteistyömäärärahoista. Palkittava nimeää palkintorahan saajaksi käytännön avustuskohteen, jolla vahvistetaan naisten asemaa.
Palkinto luovutetaan ensimmäisen kerran syksyllä 2017 ja myönnetään jatkossa joka toinen vuosi. Palkinnon on perustanut Suomen hallitus 100-vuotisjuhlavuoden päätöksenä. Palkinnon saajaa ehdottaa valtioneuvoston kanslian nimeämä palkintolautakunta, johon kuuluvat tänä vuonna puheenjohtajana Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas, Suomi 100 -juhlavuoden pääsihteeri Pekka Timonen sekä kirjailija ja tutkija Rosa Meriläinen.
Yleisöllä on mahdollisuus jättää palkintolautakunnan harkinnan pohjaksi ehdotuksia palkinnon saajasta. Nettiosoite ja ohjeet ehdotusten jättämiseksi kerrotaan Minna Canthin päivänä 19.3.2017.
‒ On hienoa, että juuri Suomi tekee tällaisen kansainvälisen avauksen. Suomella on yksi merkittävä erityispiirre, joka tekee siitä kansainvälisessä yhteisössä kiistattoman ykkösen: olemme maailman ensimmäinen maa, joka antoi täydet poliittiset oikeudet naisille. Tasa-arvon asialle on tarve, se on ajankohtaisempi kuin koskaan ja tematiikka kiinnostaa kaikkialla. Minulle on suuri kunnia, että saan toimia palkintoraadin puheenjohtajana, sanoo Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas.
On merkittävää, että palkinto julkaistaan juuri Tampereella. Kaupungissa on vahva tasa-arvon sekä miesten ja naisten yhteisen yhteiskunnallisen vaikuttamisen ja koulutuksen perinne.
‒ Tampereella naiset ovat tasavertaisina miesten kanssa toimineet ja toimivat edelleen yrittäjinä, opettajina ja vaikuttajina. Jo vuonna 1905 oli Tampereen keskustorille kokoontunut 40 000 ihmistä vaatimaan tasa-arvoista äänioikeutta, joka seuraavana vuonna toteutuikin. Jo vuonna 1840 Tampereella toimi koulu, jossa opiskelivat sekä tytöt että pojat. Tarmokkaat naiset perustivat 1909 Varalan urheiluopiston edistämään naisten ja perheiden hyvinvointia. Tampere on jatkossakin tasa-arvon kaupunki, jossa kaikilla on mahdollisuus olla oma itsensä, osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun ja kaupungin uudistamiseen, toteaa Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen.
Viikko huipentuu WOW Finlandiin
Tasa-arvon juhlinta jatkuu Tampere-talossa tulevana viikonloppuna 11.–12.3.2017 järjestettävillä WOW Finland -festivaaleilla (Women of the World Finland). Kyseessä on sisällöiltään ja taidemuodoiltaan kenties laajin Suomessa koskaan toteutettu festivaali. Tapahtuma yhdistää uudella tavalla yhteiskunnallista keskustelua ja kulttuuria, tavoittaa uusia yleisöjä ja mahdollistaa uudenlaista vuoropuhelua.
Festivaalin yhteydessä on toteutettu Suomen mittakaavassa laajin joukkoistamisen prosessi. Viikonlopun ohjelma on luotu valtakunnallisesti 11 eri paikkakunnalla pidetyissä Think in -tilaisuuksissa, joissa on ollut mukana lähes 700 osallistujaa vaikuttamassa tulevan viikonlopun festareiden sisältöihin.
WOW Finlandiin kytkeytyy lisäksi ISOT-hanke (itsenä olemisen tärkeydestä). Se on lukuvuonna 2016‒2017 tapahtuva valtakunnallinen hanke, jonka ensisijaisena kohderyhmänä ovat Suomen noin 63 000 yhdeksäsluokkalaista. Hankkeen myötä Suomen koululaiset ovat saaneet palkitun nigerialaiskirjailijan Chimamanda Ngozi Adichien teoksen Meidän kaikkien tulisi olla feministejä.
Median akkreditointi WOW-festivaaleille on käynnissä 10.3. asti https://www.lyyti.fi/reg/MediaWOWFinland2017
WOW Finlandin ohjelmassa mm.
- Kotimaisia ja kansainvälisiä vaikuttajia ja toimijoita yhteiskunnan eri osa-alueilta, mm. presidentti Tarja Halonen, Islannin entinen pääministeri Johanna Sigurdardottir, sudanilainen rauhanaktivisti Rita Martin, sambialainen naisten oikeuksien puolesta taisteleva Beauty Katebe, amerikkalainen sukupuolen- ja naistutkimuksen professori Chris Bobel sekä Lenita Airisto, Erin ja Maija Vilkkumaa.
- monimuotoinen taideohjelma, kuten Anna Paavilaisen Play Rape, Rosa Liksomin Burhka-näyttely. Molemmat festivaali-illat huipentuvat ainutkertaisiin ja WOW-tapahtumaa varten käsikirjoitettuihin gaalakonsertteihin.
- Speed-mentorointia, jossa on mahdollisuus päästä jututtamaan mm. yritysjohtajia ja muita vaikuttajia.
- Pirkanmaan Martat järjestää kokkauksen, jossa puolalainen, brasilialainen ja iranilainen maahanmuuttaja opettaa meitä kokkaamaan.
- Women on the Move -gaala, jossa palkitaan siirtolais- ja pakolaistaustaisia henkilöitä. Lisäksi gaalassa jaetaan Vuoden pakolainen -palkinnot.
Lisätietoja
Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas, p. 040 5511 551, paulina.ahokas(at)tampere-talo.fi
Tampereen kaupungin pormestari Anna-Kaisa Ikonen, p. +358 400 780866 (sihteeri Ritva Vakkuri)
Lehdistökuvia Suuresta tasa-arvon juhlasta + logot
Valtioneuvoston kanslian tiedote tasa-arvopalkinnosta
Pääministerin video tasa-arvopalkinnon perustamisesta
Suuren Tasa-arvojuhlan videotallenne YouTubessa
Suomalaisen tasa-arvon historiaa (sosiaali- ja terveysministeriö)
Ylen dokumentti tasa-arvon historiasta