Finlayson Art Area (FAA) on kansainvälinen ja paikallinen kuvataidetapahtuma Finlaysonin alueella. Maksuttomassa tapahtumassa on esillä laaja kattaus teoksia lukuisilta taiteen ammattilaisilta, kuten Nanna Sudelta, Outi Heiskaselta, Miina Äkkijyrkältä ja HC Bergiltä. Suomen juhlavuoden näyttely kokoaa lasitaiteen klassikoita Collection Kakkonen -yksityiskokoelmasta. Grafiikanpaja Himmelblaun toteuttama ja työeläkeyhtiö Varman mahdollistama Finlayson Art Area järjestetään Tampereella 9.6.–27.8.2017.
Vuosittainen kuvataidetapahtuma Finlayson Art Area järjestetään tänä vuonna kolmatta kertaa. Tapahtuma tuo perinteikkäälle Finlaysonin alueelle vaikuttavan läpileikkauksen kuvataiteeseen. Näyttelyissä on kattavasti esillä muun muassa maalauksia, grafiikkaa, valokuvateoksia, installaatioita ja veistoksia. Lisäksi Finlaysonin alueella Finlayson Oy:n kuosit elävöittävät katukuvaa designkatumaalauksina. Tänä vuonna kuosit saavat vapaamuotoista jatkoa vuoden 2017 lähitaiteilijoiden, graffititaiteilija Ville Färsaarten ja runoilija Anna Isoaron, toimesta.
Tapahtuman aikana taiteilija Tuomo Rosenlund toteuttaa FAA:lle yhteisöllisen piirustusprojektin. Rosenlund kiertää ja piirtää Finlaysonin aluetta kesän aikana. Yleisö voi katsella piirtämistä ja myös osallistua siihen. Rosenlundin piirroksia asetetaan kesän aikana esille vaihtuvasti Satakunnankadun alittavaan Mediatunneliin.
– Tapahtuma on kerännyt vuosittain tuhansia taiteen ystäviä Finlaysonin alueelle tutustumaan monipuoliseen tarjontaan. Jatkamme pitkäjänteistä työtä tuodaksemme yleisön nähtäville tänäkin vuonna laadukkaan kattauksen kuvataidetta. Finlayson Art Area toivottaa tervetulleeksi kaikenikäiset aiheesta kiinnostuneet, niin uteliaat silmäparit kuin harjaantuneetkin taiteen seuraajat, kertoo tapahtumajohtaja Pertti Ketonen.
– Finlaysonin alue on hieno ympäristö tuoda monimuotoista taidetta keskelle ihmisten arkea. Alueen ravintolat, elokuvateatteri, museot, toimistot ja muut palvelut ovat päivittäin tuhansien ihmisten työ-, asiointi- ja vapaa-ajanviettopaikka. Sisä- ja ulkotiloihin sijoittuvat teokset tavoittavat alueella kesän aikana laajan ja monipuolisen yleisön, kuvailee Finlaysonin alueen kiinteistöpäällikkö Kai Niinimäki työeläkeyhtiö Varmasta.
Näyttelyt tuovat esiin kotimaista taidetta monipuolisesti
Nanna Susi (Vuoden nuori taiteilija 2000) ja kiinalaistaustainen Canal Cheong-Jagerroos aloittivat vuonna 2015 Culture Shuttle Projectin, jonka osa on FAA:ssa nähtävä Blue and Red Art Project. Näyttely sisältää useita maalauksia, dokumentteja, valokuvia, videoita, matkamuistoja ja installaation. Yhteisprojektin tiimoilta Susi ja Cheong-Jagerroos ovat matkanneet yhdessä 25 000 kilometriä autolla ja junalla, niin Kiinassa kuin Suomessa. FAA aloittaa näyttelykiertueen, ja teokset tullaan näkemään seuraavien kahden vuoden aikana muualla Suomessa, Sveitsissä ja Kiinassa.
Suomen yhdellä rakastetuimmista taidegraafikoista, Outi Heiskasella, on pitkä historia Finlaysonin alueella toimivan Grafiikanpaja Himmelblaun kanssa. Hänen näyttelynsä FAA:ssa esittelee monipuolisesti Heiskasen luonnonnäkyjen, pensastuulikansan ja muiden omituisten otusten maailmaa.
Marko Vuokolan valokuvateokset tulevat yllättämään Finnpark Plevnan pysäköintilaitoksen rappukäytävässä. Parkkihallin karhea betoni saa vastakohtaisuudellaan Vuokolan valokuvat suorastaan hehkumaan. Teokset ovat kuin ikkunoita luontoon ja toiseen todellisuuteen, ja niissä sykkivät värit sekä katoava kauneus.
Veistosnäyttelyt esittelevät kolme hyvin erilaista kuvanveistäjää
Legendaarisen kuvanveistäjän, Miina Äkkijyrkän, auton pelleistä koottu jättiläismäinen lehmäveistos mutustelee FAA:n ajan puunlehtiä Väinö Linnan aukiolla.
Teknistä taituruutta, kolmiulotteisuutta ja yllättävyyttä yhdistelevä HC Berg (Vuoden nuori taiteilija 2007) esittelee omassa näyttelyssään uusimpia veistoksia sekä aikaisempaa tuotantoaan. Hänen veistoksiensa valot ja värit hehkuvat maagisesti ja pysäyttävät katsojan pidemmäksi aikaa veistosten äärelle.
Veisto-, tila- ja käsitetaiteilija Pasi Karjulan puuveistoksissa moottorisaha kohtaa luonnon muovaamat jäljet. Hänen ideansa muotoutuvat arkkityyppisiksi perusmuodoiksi, joihin Karjula jättää jälkensä myös kirveellä ja puukolla.
FAA juhlistaa satavuotiasta Suomea lasitaiteen näyttelyllä
Kotimaisen lasitaiteen klassikoita esittelevä erikoisnäyttely on koostettu Collection Kakkonen -yksityiskokoelmasta. Näyttelyn kuratoivat kokoelmasta vastaava Juhani Kukkonen sekä tamperelainen lasitaiteilija Vesa Varrela. Näyttelyssä on esillä teoksia Rut Brykiltä, Kaj Franckilta, Timo Sarpanevalta, Oiva Toikalta, Helena Tynelliltä ja Tapio Wirkkalalta. Kattava näyttely sisältää myös uniikkiteoksia.