Luustoterveyden edistäminen ja osteoporoosia sairastavien hyvinvointi kuntoon!
- Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on yksi kuntien tärkeimmistä tehtävistä: kunnan tulee huolehtia siitä, että asukkaat elävät ympäristössä, joka tukee terveyttä edistäviä valintoja ja suojelee hyvinvointia ja terveyttä uhkaavilta tekijöiltä.
- Kunnan tulee kerätä nykyistä tarkempaa tietoa väestön sosioekonomisista eroista ja niiden vaikutuksista terveyteen ja hyvinvointiin, jotta palvelut voidaan suunnitella vaikuttaviksi ja hyvinvointieroja tasaaviksi.
- Kunnan on tarjottava kuntalaisille mahdollisuuksia huolehtia omasta terveydestään ja hyvinvoinnistaan huomioiden kunkin kohderyhmän tiedot, taidot ja mahdollisuudet.
- Kuntalaisten rooli terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä on keskeinen, jolloin kuntalaisten omaa aktiivisuutta ja osallisuutta kehittämistyön suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa on tuettava.
- Kunta ottaa terveellisen ja monipuolisen ravitsemuksen, eri kohderyhmille soveltuvan liikunnan, tupakoimattomuuden sekä liiallisen alkoholinkäytön ja kaatumisen ehkäisyn osaksi yhdyskuntasuunnittelua, julkisia palveluita, tuki- ja ohjauspalveluita sekä viestintää huomioiden toiminnassaan kaiken ikäiset, vähän liikkuvat, liikuntarajoitteiset ja muut erityistä tukea tarvitsevat väestöryhmät sosioekonomisesta asemasta riippumatta.
- Osteoporoosia sairastaville henkilöille pyritään tarjoamaan mahdollisuus omahoitoon tarjoamalla heille tietoa, osallisuutta, keinoja ja välineitä kuntoutumiseen eri hallinnonalojen ja järjestöjen yhteistyöllä.
Menestyvä kunta = järjestöystävällinen kunta
- Järjestöystävällisen kunnan toiminnan lähtökohta on kuntalaisten ja kansalaisjärjestöjen osallisuus: järjestöjen ja kuntalaisten kuuleminen ja kumppanuus tehdään osaksi kunnan perustyötä.
- Kuntien ja järjestöjen yhteistyön tulee perustua tasavertaisuuteen sekä selkeään työnjakoon.
- Kuntaan tulee nimetä hyte-/järjestökoordinaattori, jonka tehtävä on yhteiskehittäminen sekä yhteistyö kunnan ja kansalaisjärjestöjen välillä.
- Kunnan terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen määrärahoihin tulee varata rahoitus järjestöavustuksia varten ja kunta tarjoaa paikallisille järjestöille maksuttomia tai kohtuuhintaisia toimitiloja, jolloin kansalaistoiminta on mahdollista.
- Kunta sopii maakunnan kanssa selvästä rahoitusvastuusta sellaisten järjestöpalveluiden turvaamiseksi, jotka sijoittuvat sote-uudistuksessa mukana olevien sosiaali- ja terveyspalveluiden ja ehkäisevän toiminnan välimaastoon, esimerkkinä osteoporoosia sairastavien avomuotoinen kurssitoiminta osana terveydenhuollon hoito- ja kuntoutuspolkuja.
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen + Järjestöt kumppaneiksi = Aktiivinen kansalaisyhteiskunta, hyvinvoivat kuntalaiset
Aktiivinen kansalaisyhteiskunta = kunnan sydän
Lisätietoja: toiminnanjohtaja Ansa Holm, ansa.holm@luustoliitto.fi, 050 303 8129