Huom. Muutos aiempaan tiedotteeseen: Sunniittelija Esko Tainio tavattavissa maastossa tiistaina 27.6. klo 13 Furuvikissa Rajatien eteläpää (meren ranta). Silloin toimittaja voi seurata maastossa tehtävää kurttruusun poistoa ja kuulla tulevista hoitotoimenpiteistä.
Furuvikissa on säilynyt muualla Suomessa harvinaisia elinympäristöjä, joissa elää lukuisia uhanalaisia tai muuten harvinaisia kasvi- ja hyönteisharvinaisuuksia (mm. 26 hyönteislajia, 2 hämähäkkilajia, 5 kasvilajia).
Alueen tärkeimmät luontoarvot keskittyvät hiekkaisiin, puoliavoimiin elinympäristöihin. Tavoitteena on estää näiden alueiden metsittyminen ja avartaa maisemaa. Lisäksi kesän aikana jatketaan jo vuodesta 2008 jatkunutta kurtturuusujen hävittämistä.
Monimuotoinen lähiympäristö vaikuttaa positiivisesti terveyteemme, mm. immuniteettiin ja allergioihin, ja säilyttää samalla lajien geeniperimää tulevaisuutta varten.
Heinäkuun alkupuoliskolle ajoittuvissa hakkuissa vähennetään alle 50 vuoden ikäistä puustoa ja avataan vanhoille maisemapuille tilaa. WWF:n talkooleirin osallistujat jatkavat alueen kunnostusta 15.–22.7. Kariketta, sammalia ja jäkäliä vähennetään hiekan paljastamiseksi. Rantaa voi käyttää normaalisti lukuun ottamatta työkoneiden lähiympäristöä sekä talkooleirin käytössä olevaa leiripaikkaa. Työn jäljet siistiytyvät 1–2 vuodessa.
Furuvikin hiekkarantaa hoidetaan poistamalla kurtturuusua myrkyttömästi ja vähentämällä tarpeen mukaan rantaan ajautuneita levämassoja. Kurtturuusuja torjutaan mekaanisesti mm. toistuvin leikkauksin, kunnes ruusujen juuristo kuolee. Lisäksi hiekkarannalta niitetään järviruokoa ja ruokohelpeä umpeenkasvun estämiseksi.
Paahteiset ympäristöt kasvavat umpeen, koska laajoja metsäpaloja ei enää esiinny. Mäntyjen runsastuminen nopeuttaa umpeenkasvua, kun puut tuottavat kariketta ja tarjoavat suojaa toisilleen. Lisäksi ilmasta maaperään kertyvä typpilaskeuma rehevöittää luontoa.
Työt perustuvat Uudenmaan ympäristökeskuksen (nyk. ELY-keskus) laatimaan Furuvikin seuranta- ja hoitosuunnitelmaan, ja niistä on sovittu yhdessä Hangon kaupungin kanssa. Toteutuksesta vastaa Metsähallituksen Luontopalvelut osana Paahde LIFE-hanketta.
Lisätietoja:
Suunnittelija Esko Tainio, Metsähallitus, puh. 040 538 1637; esko.tainio(at)metsa.fi.
Euroopan unionin osin rahoittamassa ja Metsähallituksen Luontopalvelujen johtamassa Paahde-LIFE-hankkeessa tehdään töitä 69 Natura 2000 -alueella ympäri Suomea paahteisten ja aikanaan tulen synnyttämien elinympäristöjen ja niitä vaativien lajien hyväksi.
www.metsa.fi/paahdelife
LIITE: Kartta hoitotoimien alueesta kesällä 2017