Galleria Harmaa 25.8.–1.10.2017
David Muth Footnote #1: Sipilänmäki
The images of the video "Footnote # 01: Sipilänmäki" seem to stand still: only occasionally an ever so slight breeze in the air causes barely noticeable movements in the vegetation - little shakes that reveal the filmic nature of the source material. A cluster of brightly-lit greenhouses appears to function on a fully- automated basis. Otherwise darkness. Both operators as well as beneficiaries of this structure are absent.
David Muth is an artist, musician and programmer. Having grown up in Salzburg, Austria, he relocated to the UK to study at Middlesex University, where he received an MA in Digital Arts. He currently lives and works in London, Turku and Vienna.
His artistic practice combines conceptual and experimental approaches and is informed by his background in architecture. His projects range from installations and responsive environments, through video and photography, to composition and performance of music.
Muth’s work has been shown on numerous occasions internationally, with venues and events including the Musée d’Art Contemporain in Montreal, the Kiasma Museum of Modern Art in Helsinki, Ars Electronica in Linz, ISEA2006 in San Jose, Le Cube in Paris, Montevideo in Amsterdam, Laboral in Gijón, SIGGRAPH2009 in New Orleans and the Museo Reina Sofía in Madrid. He also teaches at Goldsmiths and the Royal College of Art.
Median edustajat ovat tervetulleita näyttelyn avajaisiin torstaina 24.8. klo 17–19.
Lisätiedot David Muth, taiteilija, mail@davidmuth.net
Vanhan Raatihuoneen galleria 25.8.–1.10.2017
Eeva-Leena Eklund Messages II
Messages II on Eeva-Leena Eklundin ensimmäinen yksityisnäyttely Turussa kahteenkymmeneen vuoteen. Edellinen oli Turun Piirustuskoulun lopputyönäyttely ”I love;” Titanikissa 1997. Nyt nähtävä näyttely on jatkoa SIC:ssä Helsingissä tammikuussa 2017 olleelle Messages-näyttelylle.
”Se koira on osittain puun takana, ja se on terrieri eikä mikään tuhon tuoma tumma runo-peto, ja se katsoo kieroon ja samaan aikaan se tuijottaa, koira, mikä sua vaivaa, ja se on hauska ja himmeällä tavalla lohdullinen ja kreisi ja vähän kuumottavakin, paljon muuta ei voi taiteelta odottaa tai ehkä joku voi, mutta siinähän odottaa.” Jyrki Lehtola: Kreisi koira tuijottaa. Eyes, Eeva-Leena Eklundin taiteilijakirja (2017)
”Eklund näyttää meille asioita, jotka viehättävät häntä, mutta jotka saattavat aluksi tuntua ylenpalttisilta. Hänen maalausinstallaatioissaan mitä erilaisimmat, mutta tyyliltään mitä yhtenäisimmät maalaukset kokoontuvat kuin nykybarokkiseksi taikapiiriksi. Hänen maalauksensa tuntuvat esittäviltä, vaikka ne olisivatkin väriabstraktioita, koska Eklundin värimaailma on oma universuminsa ja siellä väri on oma asiansa.” Juha-Heikki Tihinen: Maalaukset kuin kissat. Eyes, Eeva-Leena Eklundin taiteilijakirja (2017)
Eeva-Leena Eklund on Helsingissä asuva kuvataiteilija, joka on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta 2003 ja Turun Piirustuskoulusta. Hänen yksityisnäyttelyitään on ollut esillä mm. SIC:ssä (2017), Kaapelin galleriassa (2012), Sculptorissa (2011 ja 2004) ja Kluuvin galleriassa (2003). Eklund on osallistunut myös lukuisiin ryhmänäyttelyihin, joista viimeisimpiin lukeutuvat ’’Luonnostamme’’ (Riihigalleria, Kuhmoinen, 2016), ’’Häntä pystyyn! – Terveisin kissat ja koirat’’ (Oulun taidemuseo, 2014), ’’arSboretum 14’’ (Westers, Kemiö, 2014), ’’Pink’’ (Lokal, Helsinki, 2014) sekä ’’Metsien miehet’’ (Salon taidemuseo, 2012). Eklundin teoksia on hankittu mm. EMMA:n, Helsingin kaupungin taidemuseon, Wäinö Aaltosen museon sekä Valtion taidekokoelmiin.
Median edustajat ovat tervetulleita näyttelyn avajaisiin torstaina 24.8. klo 17–19.
Lisätiedot Eeva-Leena Eklund, taiteilija, eevaleenaeklund@hotmail.com
Brinkkalan galleria 25.8.–1.10.2017
Virtaus
Tekijöitä yhdistävistä teemoista ja kiinnostuksenkohteista huolimatta näyttely kokoaa yhteen erilaisia kerroksiaja rajapintoja, kun näkökulmat ympäristöön ja ihmisen luontosuhteeseen vaihtelevat selittämättömien luonnonilmiöiden innoittamista teoksista ympäristöaktivismiin ja tieteellisempään lähestymiseen.
Lilli Haapala lähestyy taiteen avulla ihmiselle näkymätöntä, piilossa olevaa maailmaa. Mitä lopulta on todellisuus ja kuinka se kenellekin näyttäytyy? Beyond-installaatiossaan Haapala pohtii rajallisuutta ja rajantakaista. Kaikki kuolemme joskus, oli kyseessä sitten ihminen, kasvi tai tässä tapauksessa kärpänen. Internetistä kerätyt kuolemanrajakokemukset, kärpästen surina ja silkkiin projisoitu kuoleva kärpänen ilmentävät eri näkökulmia kuolemaan.
Outimaija Hakalan teos liittyy eläinten käyttöä pohtivaan nykytaiteen tutkimukseen, jonka tarkoitus on edistää eläinten oikeuksia ja pohtia taiteilijan työn etiikkaa ja yhteiskunnallisia kysymyksiä. Ennen arvokkaina pidettyjä eläimiä varten rakennettiin ruuhia, jotka kuljettavat kuolleet veden yli Tuonelaan. Nykyään eläimiä hyödynnetään enemmän kuin koskaan, mutta niitä ei enää kunnioiteta samaan tapaan. Teos pysähtyy elämän äärelle, huomaamaan jokaisen eläimen itseisarvon.
Sirja Mobergin teosten teemat liittyvät hänen kiinnostukseensa luonnon selittämättömiä ilmiöitä kohtaan, luonnon kiehtovan olevaisuuden kameralla taltioimiseen sekä ihmismielen alitajunnan näkyväksi tuomiseen taiteen keinoin. Taide toimii siltana eri maailmojen välillä. Näyttelyssä ensi kertaa nähtävä Entities of ligthvideoteos on saanut innoituksensa Oriveden Paasvedellä monien vuosisatojen ajan havaitusta selittämättömästä valoilmiöstä 'Paasveen pirusta'. Yhden käsityksen mukaan ilmiö saattaisi liittyä järven syntytapaan, sillä pyöreän muotoinen järvi on syntynyt meteoritörmäyksestä.
Anni Saijonkivi käsittelee viimeaikaisissa teoksissaan luonnon ja urbaanin ympäristön rajapintaa, kesytettyä ja kesyttämätöntä, keinotekoista ja aitoa. Ihminen muuttaa ensin kauas metsistä, keskelle kaupunkia, ja rakentaa kuitenkin ympärilleen jäljitelmiä luonnosta. Videolla erilaiset kuvakielet törmäävät ja symboliset merkitykset jäävät leijumaan vailla selkeää narratiivia. Installaatio tuo videon maailmaa tilaan todentuntuisempana, fiktiivisenä dokumentaationa.
Anni Saijonkivi (s. 1986) on Turun taideakatemiasta 2015 valmistunut kuvataiteilija, jonka pääasiallisia välineitä ovat veisto sekä videotaide. Lilli Haapala (s. 1984) on turkulainen kuvataiteilija joka suorittaa maisterin tutkintoaan Helsingin Kuvataideakatemian tila-aikataiden osastolla. Sirja Moberg (s. 1989) on helsinkiläinen, myös Turun taideakatemiasta 2015 valmistunut kuvataiteilija jolle on ominaista valokuva-, video- sekä installaatiotaiteen parissa työskentely. Outimaija Hakala (s. 1983) on käsitetaiteesta ja eläinten oikeuksista kiinnostunut kuvataiteilija ja taidehistorioitsija.
Lisätiedot Silja Moberg, moberg.silja@gmail.com
Galleria Harmaa, Vanhan Raatihuoneen galleria ja Brinkkalan galleria sijaitsevat Vanhalla Raatihuoneella, Vanha Suurtori 3–5, 20500 Turku. Galleriat ovat avoinna ti–su klo 10–18. Gallerioihin on vapaa pääsy.
Lisätiedot
Piia Oksanen, tutkija
puh. 040 637 1023, piia.oksanen@turku.fi
Turun museokeskus, Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala
turku.fi/vanha-suurtori/galleriat
facebook/Vanhan-Suurtorin-Galleriat Turku
instagram @galleriatsuurtorilla