Suomen itsenäisyyden juhlavuotena Turussa koettu ainutlaatuisen rikas tapahtumatarjonta on toteutunut Yhdessä-teeman mukaisesti ja tukenut kansainvälisen tapahtumakaupunkimme vetovoimaa. Loppuvuoden Suomi 100 -hankkeet Turussa ja maakunnassa esittäytyvät 4.10. klo 15-17 Hansakorttelissa. Syyskaudesta otetaan vauhtia kohti itsenäisyysviikkoa ja sen huipennusta, itsenäisen Suomen 100. syntymäpäivää.
Aurinkobaletin ja Tanssiteatteri Rimpparemmin suurteoksen ”Kymmenen laulua naisesta” Turun ensi-ilta on 9.11. Åbo Svenska Teaternin suurella näyttämöllä. Teoksen johtavia teemoja ovat suomalaisen naisen identiteetti, henkisten ja fyysisten rajojen ylittäminen sekä suomalaisuuden moninaisuus. Avainhahmoksi nousee italialais-ruotsalaista syntyperää oleva sirkustaiteilija Elvira Bono, jonka lisäksi teosta kuljettavat eteenpäin Suomessa vaikuttaneet vahvat naiset Hella Wuolijoesta ja L. Onervasta tuntemattomiksi jääneisiin kansannaisiin.
Turun Kansantanssin ystävät ry järjestää perinteiset Itsenäisyyspäivän juhlatanssiaiset 6.12. Turun VPK-talolla. Sohon Torwien tahtiin tanssitaan paritansseja sekä 1900-luvun alussa suosittuja salonkitansseja, joihin voi tanssikortilla varata haluamansa daamin tai kavaljeerin etukäteen. Nuorten tanssiaiset alkavat klo 17 ja päättyvät yhdessä aikuisten kanssa tanssittavaan juhlapoloneesin. Kaikille avoimia tanssiharjoituksia järjestetään Martin koulussa ke 15.11., 22.11. ja 29.11. klo 19–20.30 sekä Jyrkkälän nuorisotalolla su 26.11. ja 3.12. klo 18–20.
HURJAT VUODET 1917-1918
Näytelmä Toivon ja Tuhon Tie kertoo turkulaisten vallankumouksellisten tiestä vuosina 1917 ja 1918. Se on tulkinta ja muistutus paikallisten tapahtumien vaikutuksesta elämäämme tänäkin päivänä. Turku oli syksyn 1917 levottomuuksien keskus, johon oli julistettu yleislakko ja jossa lakkolaiset vangitsivat kaupunginvaltuuston pariksi päiväksi. Poliisit pantiin viralta ja järjestystä valvoivat työväen miliisi ja vallankumoukselliset venäläiset sotilaat. Turun diktaattoriksi nousi häikäilemätön William Lundberg.
Yleisöllä on 5.11. mahdollisuus jäädä näytöksen jälkeen keskustelemaan näytelmän synnyttämistä ajatuksista. Paikalla ovat mm. Pertti Paasio, näytelmän käsikirjoittaja Harri Raitis ja paikallishistorian tuntija Rauno Lahtinen.
Sisällissodan kaikuja tunnustellaan myös joulukuussa Rahtiteatterin näytelmässä ”Värit ovat vapauden - punavalkoinen Turku”. Teos kertoo vapauden kaipuusta, odotuksesta uuden ajan kynnyksellä, halusta tehdä muutos ja siitä, kuinka unelma paremmasta kääntyy tuhoon. Näytelmä kurkottaa menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden Turkuun, ja kutsuu turkulaiset yhteen Suomen itsenäisyyden alkulähteille.
TAIDETTA MUSEOISSA JA ULKOILMASSA
Kahdeksas Turku Biennaali esittelee tämän ajan kiinnostavinta suomalaista nykytaidetta Aboa Vetus & Ars Nova -museossa ja Galleria Å:ssa 17.11. avautuvassa näyttelyssä. Biennaaliin osallistuu 16 taiteilijaa, joiden kaikki teokset saavat näyttelyssä ensiesittelynsä. Teoksissa ovat läsnä mm. ihmisenä oleminen ja maailman nykytila sekä oman tilan määrittely, rajat, ulkopuolisuus ja muistaminen.
Biennaalin yhteydessä AV&AN:n Omatila-galleria muuttuu Kanava-taidelaboratorioksi, jonne Turun ammattikorkeakoulun taideopiskelijat tuottavat tulkintoja, ehdotuksia ja näkökulmia Turku Biennaalin teoksista.
Sibelius-museon helmikuussa avattu erikoisnäyttely ”Conducting Finland – kapellimestarit musiikin viestinviejinä 1917–2017” jatkuu tammikuun 2018 puolelle. Näyttely kertoo kapellimestareista, jotka orkestereidensa kanssa ovat välittäneet suomalaista musiikkia kuulijoilleen. He ovat tehneet Suomea ja suomalaista musiikkia tunnetuksi maailmalla. Kuva- ja äänimateriaalin lisäksi esillä on myös musiikintekijöiden henkilökohtaista esineistöä.
Pyhäinpäivänä 4.11. Aurajoesta rakennetaan Tuonen virta -valotaideteos. Jättimäinen ”Lemminkäinen ja Äiti” -nukketeatterispektaakkeli lipuu pääkirjastolta Aurasillalle klo 18 alkaen. Aura of Puppets -nukketeatteriyhdistyksen synkän kauniissa suurteoksessa Lemminkäisen äitiä esittää Sinikka Sokka.
Kuusiosainen valotaidekokonaisuus Luminous huipentuu Turussa 5.-6.12. Teos on esillä itsenäisyyspäivän aattona klo 16–24, linnan sisäpihat ovat avoinna yleisölle klo 18 asti. Itsenäisyyspäivänä valoteos huipentuu klo 17–22 erilaisista taidemuodoista ja kymmenistä tekijöistä koostuvaan Suomen luonto -taidefuusioon, jonka yhteen nivova tekijä on valotaide. Yleisö pääsee tekemään maagisen elämysmatkan sisäpihojen läpi päätyen linnan puistoon, jossa valotaide, tanssijat, kuorolaiset, tulitaiteilijat ja ilma-akrobaatit vastaanottavat yleisön osaksi teoskokonaisuutta.
KOULUISSA JUHLITAAN
5.12. viettävät turkulaiset alakoululaiset itsenäisyysjuhlaa Turun linnassa ja Turun ammatti-instituutin opiskelijat koulutaloissaan. Syksyn YO-juhlat vietetään päivälukioissa 5.12. ja iltalukioissa 8.12.
Paimion Vistan koulun hankkeessa ”Kaksi väriä, kolme teemaa” neljäsluokkalaiset esittävät loppuvuonna Suomi-elämyksiä kuvin ja sanoin kummitoiminnassa koulun ekaluokkalaisille. Raision Ihalan koulun itsenäisyysjuhlassa 4.12. nähdään kuvina ja esityksinä koulun kaikki juhlavuoden projektit, mm. kuvataideteoksia, äänimaiseman rakentuminen ja perinneruokareseptiin pohjautuva katutanssi.
RIENTOJA JOKA LÄHTÖÖN
Yhdessä-teemaa yli maakuntarajojen toteuttaa kolmen senioripiirin juhla 10.10. Messukeskuksessa. Pirkanmaan, Satakunnan ja Varsinais-Suomen kansallisten senioripiirien yhteisessä Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlassa sekä pohditaan tulevaisuuden terveysteknologiaa että pyörähdellään päivätansseissa ja kuunnellaan levytoiveita.
Lokakuun valokuvanäyttelyt kuvaavat vammaisten arkea ja vammaispalveluiden kehittymistä. Turun kaupungin Vammaispalveluiden näyttely ”Suomalaisuuden monet kasvot” on esillä Hansatorin 2. kerroksessa 26.10. asti ja Turun Seudun Vammaisjärjestöjen ”Raajarikkoisesta itsenäiseksi toimijaksi” kohtaamispaikka Happy Housessa 31.10. saakka.
Turun vesilaitosmuseon perusnäyttely uudistui Suomen juhlavuoden kunniaksi. ”Jokapäiväinen vetemme” avattiin Turun päivänä 17.9. Se esittelee arjen vedenkulutusta, puhtaan veden merkitystä yhteiskunnalle ja turkulaisen vesihuollon historiaa. Näyttely on avoinna neljänä sunnuntaina itsenäisyysviikolle asti.
Lux Gratiae valaisee Naantalin kulttuurielämyksillä jo kuudennen kerran 27.-29.10. ja Paraisilla asukkaat voivat osallistua Lux Archipelago -valofestivaaliin 10.-19.11. Turussa 200 vuotta täyttävän Akatemiatalon uudelleenvihkiminen tapahtuu 14.12. ja talosta kertova näyttely avataan jo 5.11. Vanhan Suurtorin joulumarkkinoilla esitetään marraskuun lopusta lähtien neljänä viikonloppuna joulunäytelmää ”Jouluvalmisteluja 1917 Turussa”.
Juhlavuoden yhdessä tekeminen ja kokeminen huipentuu itsenäisyysviikolla perinteisiin ja uusiin juhlallisuuksiin, mm. sinivalkoisiin valaisuihin, kirjastojen etkoihin ja yhteiskaraokeen. Juhlavuoden viralliseen ohjelmaan voi hakeutua valtioneuvoston kanslian kautta lokakuun loppuun asti.
Lisätiedot:
- Turku Biennaali: Aboa Vetus & Ars Nova, Silja Lehtonen, 0207 181 64, silja.lehtonen@aboavetusarsnova.f
- Kymmenen laulua naisesta: Aurinkobaletti ja Rimpparemmi, Katja Lehmussaari, 050 524 7921, katja.lehmussaari@aurinkobaletti.fi
- Itsenäisyyspäivän tanssiaiset: Kansantanssin Ystävät, Leena Aho, 044 906 4724, leenaaho6@gmail.com
- Luminous: Valoparta Oy, Minna Valonen, 050 3864280, minna.valonen@valoparta.com
- Toivon ja Tuhon Tie: Kotiseutuyhdistys Halinen-Räntämäki ry, Timo Leinonen, 040 7425 061, timo.a.leinonen@gmail.com
- Conducting Finland – kapellimestarit musiikin viestinviejinä 1917-2017: Sibelius-museo, Inger Jakobsson-Wärn, 050-4096422, ijakobss@abo.fi
- Kaksi väriä, kolme teemaa: Paimio Vistan koulu, Hanna Niiranen, 02- 474 5152, hanna.niiranen@paimio.fi
- Lemminkäinen ja Äiti: Aura of Puppets, Sanna Taskinen, 044 2010 007, sanna@auraofpuppets.com
- Kolmen piirin Suomi 100 -juhla: Varsinais-Suomen kansallinen senioripiiri, Soili Raitanen, 040 580 3880, soili.raitanen@pp.nic.fi
- Jokapäiväinen vetemme: Turun vesilaitosmuseo, Maria Solin, 044 7384552, maria.solin@aurajoki.net
- Turun kaupungin Suomi 100 -ohjelma: Kirsi Virta, 040-3577520, kirsi.virta@turku.fi ja Mari Kaarnavaara-Puutio, 040-6325790, mari.puutio@turku.fi
- Varsinais-Suomen liiton Suomi 100 -ohjelma: Hannele Hartikainen, 040-720 2163, hannele.hartikainen@varsinais-suomi.fi