Quantcast
Channel: Vihreä aarteenetsintä alkaa tänään! Itupiilo 31.3. - 3.4.2016 - ePressi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 17634

Lappeenrannan peruskoulujen ratkaisukeskeinen toimintakulttuuri on valittu kansainväliseksi koulutusinnovaatioksi

$
0
0

Lappeenrannan peruskoulujen ratkaisukeskeinen toimintakulttuuri on valittu yhdeksi kansainvälisistä koulutusinnovaatioista. Valinnan teki innovaatioiden levittämiseen erikoistunut HundrED, joka kokosi listalleen sata koulutusta uudistavaa innovaatiota ympäri maailman. 

Lappeenrannan kaupunki on kouluttanut perusopetuksen henkilöstöään laajasti ratkaisukeskeiseen ajatteluun vuodesta 2008 alkaen. Henkilöstöstä noin 75 % on saanut jo koulutuksen. Tarkoituksena on kouluttaa loputkin henkilökunnasta. Kaupungin opetustoimenjohtaja Mari Routti kertoo, että koulutuksen avulla koulujen toimintakulttuuri on saatu uudistettua ratkaisukeskeiseksi. 

– Ratkaisukeskeiseen ajatteluun valmentautuminen on toiminut peruskorjauksena ”henkiseen sisäilmaongelmaan”. Sen tavoitteena on ollut muuttaa kouluyhteisön vuorovaikutusta ja toimintakulttuuria ongelmakeskeisestä ratkaisukeskeiseksi, jotta se edistäisi aiempaa vahvemmin yhteisössä toimivien hyvinvointia ja sitä kautta myös oppimista. Pääsy HundrEDin listalle sekä erityisesti henkilöstöltä, oppilailta ja vanhemmilta saamamme erittäin positiivinen palaute kertovat, että olemme onnistuneet loistavasti. 

Routin mukaan ratkaisukeskeisyys tarkoittaa koulujen arjessa käytännössä sitä, että eteen tulevien ongelmien tausta selvitetään huolellisesti, mutta mahdollisimman iso osa ajasta käytetään ratkaisujen suunnitteluun ja konkreettisten toimenpiteiden sopimiseen. Esimerkiksi oppilaalle aletaan heti antaa myönteistä palautetta pienistäkin onnistumisista. 

– Kouluissamme nostetaan voimavarat ja toiveikkuus keskiöön. Tiedostamme myös, että kehitys tapahtuu pienin askelin. Ongelmiin on olemassa monia vaihtoehtoisia ratkaisuja. Ratkaisukeskeinen ajattelu toimii kuin rokote, jolla olemme puolittaneet ongelmien määrän kouluyhteisössämme tai ainakin löytäneet hyvän keinon niiden ratkaisemiseen, Routti naurahtaa. 

Ratkaisukeskeisesti ajatellessa ei tehdä oletuksia asioista, vaan otetaan niistä selvää. Routti painottaa, että kaikki on yhteydessä kaikkeen. 

– Ei pidä vain hokea toiselle, että sinun täytyy muuttua, vaan miettiä ja tarvittaessa tehdä muutoksia omaan toimintaan. Esimerkiksi muutos opettajan toimintatavassa voi vaikuttaa positiivisesti oppilaan käytökseen. Samahan toimii myös muussa elämässä. Jos nalkutuksen sijaan kehutkin kotona, kun joku vaikkapa siivoaa, niin hän saattaa tehdä sen toistekin. 

Lappeenrannan kouluarjessa kiinnitetään huomiota myös siihen, miten asioista ja ihmisistä puhutaan. Myönteishenkistä todellisuutta rakennetaan ja ylläpidetään Routin mukaan sanoin, ilmein ja elein. 

– Pidämme tietoisesti yllä myönteistä puhetta ja ratkaisupuhetta sekä havainnoimme ja teemme näkyväksi asioita, joissa on onnistuttu. Valittamisen sijaan pyrimme vahvistamaan ja tekemään lisää hyviä asioita. Työpalavereissa ja oppitunneillakin voidaan esimerkiksi lopettaa yhteinen hetki siihen, että mietitään, missä tänään onnistuttiin. 

Lappeenranta on ensimmäinen suomalainen kaupunki, joka on mittavin toimenpitein muovannut koulujensa toimintakulttuuria ratkaisukeskeiseksi. HundrED valitsikin kaupungin peruskoulujen toimintakulttuurin jo vuonna 2016 yhdeksi suomalaiseksi koulutusinnovaatioksi. Valinta kansainväliseksi innovaatioksi avaa puolestaan lisää ovia uusille yhteistyökuvioille. Lappeenrannan kaupungin opetustoimenjohtaja Mari Routti sanoo, että yhteistyökuviot ovat ratkaisukeskeisen toimintakulttuurin kehittämisen kannalta erittäin tervetulleita. 

– Toivomme, että jostain päin maailmaa löytyisi joku taho, joka olisi vienyt toimintaa vielä meitäkin pidemmälle. Tavoitteenamme on myös levittää ilosanomaa tehokkaasti muualle, kuten esimerkiksi muihin Etelä-Karjalan kuntiin, jos siellä ollaan kiinnostuneita. Olisi myös hienoa perehdyttää vanhempia ratkaisukeskeisyyteen, sillä ajattelutavasta olisi varmasti hyötyä myös kotona arjen haasteiden keskellä. 

HundrEDin valitsema kansainvälisten koulutusinnovaatioiden kokoelma julkistettiin keskiviikkona 4.10. Helsingissä ja Espoossa järjestettävän kolmipäiväisen HundrED Innovation Summit -tapahtuman yhteydessä. Tilaisuus on maailman johtaville opetusinnovaattoreille suunnattu koulujen kehittämiseen keskittyvä kutsuvierastapahtuma. Lappeenrannasta tapahtumaan osallistuvat Joutsenon koulun opettajat Satu Harjunen ja Kirsi Lipiäinen sekä Kesämäen koulun rehtori Petri Huovila.

Kuva: Lappeen koulun oppilaat. Kuvaaja Mikko Nikkinen.

Lisätietoja:

Lappeenrannan kaupungin opetustoimenjohtaja Mari Routti
puh. 040 837 2646, mari.routti(a)lappeenranta.fi


Viewing all articles
Browse latest Browse all 17634

Trending Articles