Suomen pelimuseo Vapriikissa on valittu Vuoden pelikasvattajaksi Pelikasvattajien verkoston järjestämässä avoimessa yleisöäänestyksessä. Vuoden pelikasvattajan kunnianosoitus annetaan vuosittain Peliviikolla henkilölle, organisaatiolle tai toiminnalle joka on edistänyt positiivista pelikulttuuria kuluneen vuoden aikana.
Tammikuussa 2017 Vapriikissa Tampereella avattu Suomen pelimuseo on ensimmäinen peleille ja pelaamiselle omistettu museo Suomessa. Museon näyttelyt avaavat koskettavalla tavalla pelaamista eri vuosikymmenillä ja vaihtuvat pelinäyttelyt luovat erinomaisen pohjan pelikasvatukselle nyt ja tulevaisuudessa.
Suomen pelimuseota äänestäneiden palautteessa pelimuseota kuvailtiin “helposti lähestyttäväksi, hienoksi, toiminnalliseksi ja nostalgiseksi” paikaksi, jossa voi “oikeasti pelata eikä vain ihailla kuoria!”
Vuoden pelikasvattajan kunnianosoitus luovutetaan Suomen pelimuseolle tänään lauantaina GameXpo-tapahtumassa Helsingin messukeskuksessa kello 14:30.
Vuoden pelikasvattaja -kunniaosoitus jaetaan tänä vuonna neljättä kertaa. Aiemmat voittajat ovat olleet Yleisradio (2014), 100k eSports (2015) ja pelikasvatustyön veteraani Jussi "Kaapo" Kosonen (2016)
Tietoa voittajasta
Suomen pelimuseo esittelee monipuolisesti suomalaista pelikulttuuria ja kertoo, kuinka digitaalinen pelaaminen Suomessa alkoi ja kehittyi vuosien saatossa. Digitaalisten pelien lisäksi museo kertoo myös lauta- ja roolipeleistä. Myös radioroolipeli Lohikäärmepuulle on varattu oma paikkansa.
Pelit ja elämykset ovat tärkeä osa Suomen pelimuseota. Kävijät pääsevät kokeilemaan eri aikakausien pelejä niiden oikeissa ympäristöissä. Museosta löytyy esimerkiksi pelihalli, jossa on kokeiltavana peliautomaatteja 1970-luvun elektromekaanisista laitteista alkaen.
Pelimuseo on myös kohtaamispaikka, jossa pelialan menneisyys ja nykyisyys voivat lyödä kättä. Se tarjoaa tilat seminaareille, pelimaratoneille, erilaisille harrastajakokoontumisille, elektroniselle urheilulle ja vaikkapa game jameille. Se on paikka, johon kaikkien peleistä kiinnostuneiden on helppo tulla ja jonka ilmapiiri ruokkii myös uusien peli-ideoiden synnyttämistä.
Suomen pelimuseo on Tampereen kaupungin, Mediamuseo Rupriikin, Pelikonepeijoonien ja Tampereen yliopiston yhteistyöprojekti. Suomen pelimuseota ovat rahoittaneet sekä Tampereen kaupungin museopalvelut että Avoin Tampere -ohjelma. Suomen pelimuseo järjesti vuoden 2015 aikana joukkorahoituskampanjan, jonka kautta kaikki halukkaat pääsivät tukemaan pelimuseon syntyä. Kampanjassa museota tuki yli 1100 mesenaattia ja rahaa saatiin kerättyä lähes 86 000 euroa.
Pelikasvattajien verkosto
Pelikasvattajien verkosto on valtakunnallinen asiantuntija- ja ammattilaisverkosto (erityisesti lasten ja nuorten digitaalisen) pelaamisen parissa toimiville. Verkosto pyrkii edistämään myönteistä ja vastuullista pelikulttuuria ja siitä käytävää julkista keskustelua, sekä ehkäisemään pelaamisesta syntyviä haittoja.
Verkosto reagoi yhteiskunnallisiin asioihin ja mediassa esille nousseisiin pelaamiseen liittyviin teemoihin. Verkosto pyrkii myös yhtenäistämään pelaamiseen liittyvää käsitteistöä, jotta kaikki ymmärtäisivät pelaamiseen liittyvät käsitteet samalla tavalla.
Verkosto pyrkii aktivoimaan lapsia ja nuoria jakamaan pelikokemustaan läheistensä kanssa ja kasvattajia osallistumaan pelaamiseen lasten ja nuorten kanssa.
Verkosto on avoin kaikille pelikasvatuksesta kiinnostuneille ja se luo uusia yhteistyökuvioita ja levittää toimintaa, tietoa, pelejä ja aineistoja kansallisesti.
Verkoston näkyvin vuosittainen tapahtuma on marraskuussa vietettävä Peliviikko (#peliviikko).
www.pelikasvatus.fi
www.peliviikko.fi
Lisätietoja
Tommi Tossavainen
Kansallinen audiovisuaalinen instituutti
GSM 045 310 1412
tommi.tossavainen@kavi.fi