- Lappeenrannan vammaisneuvosto avaa kyselyn, jossa jokainen voi ehdottaa mielestään hyvää ehdokasta kaupungin esteettömyys -kunniamaininnan saajaksi, kertoo Jaana Kauppinen, vammaisneuvoston puheenjohtaja.
Lappeenrannan kaupungin vammaisneuvosto on jo vuodesta 2007 alkaen valinnut vuoden esteettömyys -kunniamaininnan saajan. - Tänäkin vuonna ehdokaskysely toteutetaan aikaisempaa laajemmin. Haluamme saada kaikki asukkaat ajattelemaan ja huomioimaan esteettömyyttä tai sen puutetta omassa lähiympäristössään. Esteettömyys ei ole pelkästään liikunta- tai aistivammaisten asia vaan meidän kaikkien, ikääntyneiden, äitien lastenrattaiden kanssa, työntekijän raskaan kuorman kanssa - muutamia esimerkkejä luetellakseni, toteaa Pia Haakana, kaupungin asukasyhteyshenkilö, vammaisneuvoston ja esteettömyystyöryhmän sihteeri.
Esteettömyys -kunniamaininta luovutetaan henkilölle, yritykselle, yhteisölle tai toimijalle, joka on toiminnallaan edistänyt esteettömyyttä ja saavutettavuutta.
Omaa ehdokastaan voi esittää 7. - 19.11.2017 välisellä ajalla. Sähköinen kyselylomake löytyy kaupungin nettisivuilta osoitteesta www.lappeenranta.fi. Ehdokastaan voi esittää myös paperilomakkeella kaupungintalon Winkki asiakaspalvelupisteellä.
(Suora linkki kyselyyn on: https://response.questback.com/lappeenrannankaupunki/d6bvypctkr )
Vammaisneuvoston esteettömyystyöryhmä tarkistaa esitetyt ehdotukset ja valitsee esteettömyys -kunniamaininnan saajan kokouksessaan marraskuussa. Vuoden 2017 kunniamaininta luovutetaan ma 4.12.2017 Lappeenrannan kaupungintalolla pidettävässä tilaisuudessa
Lappeenrannan kaupungin vammaisneuvoston aikaisempina vuosina jakamat kunniamaininnat:
2007 Dressman Ab Oy
2008 Yliopiston Apteekki
2009 K-Supermarket Pirana
2010 Jorma Tyrmi
2011 Camilla-laivan henkilökunta
2012 Nuijamaan kirkko
2013 Lauritsalan uimahalli
2014 kaupungininsinööri Pasi Leimi
2015 Ei jaettu
2016 Etelä-Karjalan Neurologisten Vammaisjärjestöjen verkosto
Mitä on esteettömyys?
Esteettömyydessä on kyse periaatteesta, jonka mukaan rakennettu ympäristö, palvelut, viestintä ja liikenne ovat esteettä kaikkien saavutettavissa.
Tuotteet, laitteet ja niiden käyttöliittymät tulisi olla sellaisia, että niitä pystytään käyttämään yhdenvertaisesti riippumatta henkilön toimintakyvystä.
Esteettömyys parantaa ihmisten yhdenvertaisia mahdollisuuksia toimia yhteiskunnassa, se edistää ihmisoikeuksien toteutumista sekä vähentää osaltaan syrjintää ja syrjäytymistä.
Esteettömässä ympäristössä pystyvät kaikki ihmiset liikkumaan, myös liikunta- ja aistivammaiset, ja toimimaan turvallisesti.
Esteettömyys on laatua, joka kuuluu kaikille
Invalidiliiton esteettömyyskeskuksen (ESKE) esitteessä Yhdenvertainen ja esteetön Suomi kirjoitetaan seuraavasti:
Esteettömyys on laaja kokonaisuus, joka mahdollistaa kaikkien ihmisten asumisen kotonaan sekä sujuvan osallistumisen muun muassa työntekoon, harrastuksiin, kulttuuriin ja opiskeluun.
Se merkitsee palveluiden saatavuutta, välineiden käytettävyyttä, tiedon ymmärrettävyyttä ja mahdollistaa osallistua itseään koskevaan päätöksentekoon. Esteettömyys on yhdenvertaisuutta ja osa kestävää kehitystä.
Esteettömyydessä ei ole kyse vain liikkumisen esteettömyydestä. Siinä otetaan huomioon myös esimerkiksi näkemiseen, kuulemiseen, kommunikaatioon ja sähköiseen viestintään liittyvät asiat.
Esteettömyys merkitsee turvallisuutta ja laatua. Se kertoo ajattelutavasta, oikeista asenteista ja erilaisuuden huomioon ottamisesta. Esteetön ympäristö ei erottele ihmisiä heidän toimintakykynsä perusteella.
Lisätietoja:
Pia Haakana, asukasyhteyshenkilö, vammaisneuvoston ja esteettömyystyöryhmän sihteeri puh. 040 5494 740