Yleinen käsitys on, että juhannuksen tapaturmat liittyvät useimmiten kokon polttamiseen, saunomiseen tai grillaamiseen. LähiTapiolan tapaturmatilastot kuitenkin osoittavat, että tyypillisimmät juhannustapaturmat sattuvat tavallisemmissa tilanteissa, kuten pihapeleissä tai luonnossa liikuskellessa. Tyypillisimpiä vammoja ovat murtumat ja revähdykset käsissä ja jaloissa. LähiTapiola kävi läpi vapaaehtoisen tapaturmavakuutuksen vahinkotilastoja vuosilta 2012–2014 siten, että mukaan otettiin juhannusviikonloput torstaista sunnuntaihin. Aineistoon nousi 719 tapaturmaa.
Juhannuksena loukkaannutaan tavallisimmin kaatuessa. Kaatumisia ja liukastumisia oli peräti 40 prosenttia kaikista juhannustapaturmista. Verrattuna kesäkuun muihin päiviin tai heinäkuiseen torstai–sunnuntai-jaksoon kaatumisia ja liukastumisia sattuu juhannuksena selvästi useammin.
–Kaatumisia sattuu liukkailla pinnoilla, kuten märillä terasseilla, laiturilla ja toki jonkin verran myös saunassa. Saunavahingot eivät kuitenkaan juhannuksena nouse korostuneesti esille. Sen sijaan hyvin tyypillistä on, että kaadutaan märällä nurmella esimerkiksi pihapeleissä tai että kompastellaan luonnossa. Saattaa olla, että juhannuksena ollaan mökkivieraina tai vaikkapa vuokramökillä juhlimassa. Ympäröivä luonto ei välttämättä ole ihan tuttua, jolloin tapaturmia voi sattua, sanoo turvallisuuden projektijohtaja Antti Määttänen.
Juhannuskokot eivät korostu juhannuksen tapaturmatilastoissa. Kokkojen kanssa on sattunut vuosina 2012–2014 vähemmän vahinkoja kuin saunassa, jossa on LähiTapiolan tilastoissa kyseisinä vuosina sattunut 13 palovammaa ja 3 prosenttia tapaturmista.
–Kolmessa vuodessa vain yksi juhannuskokko on syttynyt räjähdysmäisesti, koska sytytysnesteenä on ollut bensiini. Juhannuksen tapaturmat sattuvat tavallisissa tilanteissa. Kannattaa siis muistaa, että usein on tärkeämpää olla yleisesti tilanteen tasalla kuin varautua poikkeustilanteisiin. Alkoholi saattaa olla osasyynä juhannustapaturmiin, eli toiminta kannattaa suhteuttaa siihen ja pitäytyä kohtuudessa.
Juhannustapaturmia sattuu aikuisille, korvausmäärät suurempia kuin muulloin kesällä
Juhannuksen tapaturma sattuu useimmiten keskimäärin 43-vuotiaalle henkilölle, kun vertailuajankohtina eli muina kesäkuun päivinä tai heinäkuun viikonloppuna keski-ikä on alle 40 vuotta. Juhannuksen tapaturmat ovat korvausmäärien valossa selvästi vakavampia kuin muina vertailuaikoina. Juhannustapaturmien keskikorvaus on 970 euroa, kun keskikorvaus tavallisena kesäkuun päivänä on 900 euroa ja heinäkuun viikonloppuna 880 euroa.
–Huomasimme, että 7 prosenttia juhannustapaturmista liittyy pelaamiseen, ja jalkapallo nousee selvästi tapaturmatilastoissa. Pihapeleissä siis pelataan, hieman epätasaisissa olosuhteissa ja ilman kunnon varusteita. Kaatuessa tai liukastuessa tulee murtumia. Murtumat ovat aina vakavia vammoja, ja leikkausta vaatiessaan voivat aiheuttaa isoja kuluja, Määttänen sanoo.
Juhannustapaturmat näkyvät myös LähiTapiolan TerveysHelppi-puhelinpalvelussa, johon asiakkaat soittavat kysyäkseen ensihoito-ohjeita. Juhannuksena puheluja tulee juuri kaatumisista ja myös palovammoista.
Juhannuksena on myös syytä selvittää etukäteen mökin tarkka sijainti esimerkiksi 112-sovelluksella, jotta voi tarvittaessa pyytää apua paikalle.
Remontit tai puutyöt eivät korostu juhannustilastoissa
LähiTapiolan vapaaehtoisen tapaturmavakuutuksen vahinkotilastojen perusteella mökkiremontit tai isommat puhdetyöt eivät aiheuta tapaturmia juhannuksena. Joissakin yksittäistapauksissa tapaturman aiheuttajaksi on kuvailtu maalaustilannetta, kaatuneiden puiden raivaamista tai sementtisäkin kantamista.
–Havaintomme mukaan kolmessa vuodessa on sattunut vain neljä kirvesvahinkoa. Juhannuksena isommat rakennus- tai puutyöt onkin hyvä jättää sivuun etenkin, jos juhlaan kuuluu alkoholi. Rento yhdessäolo tai vaikkapa hyvä ruoka ovat parasta ajanvietettä, vaikka ainahan jotain voi sattua. Hauen puraisua tapaturmatilastostamme ei löytynyt, mutta ainakin yhdessä tapauksessa lääkäriä tarvittiin, kun koukku tarttui käteen haukea uistimesta irrottaessa, Määttänen kertoo.
Lisätiedot:
Antti Määttänen
projektijohtaja, turvallisuus, LähiTapiola-ryhmä
0400 568 588
etunimi.sukunimi@lahitapiola.fi
TerveysHelppi
Puhelinpalvelu on asiakkaiden käytettävissä myös juhannuksena klo 7–23 joka päivä. TerveysHelpissä asiaa hoitaa terveydenhuollon ammattilainen, ja palvelun tuottaa Pihlajalinna Dextra.
www.lahitapiola.fi/terveyshelppi
112 Suomi -sovellus
Hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista, kun hätäpuhelu soitetaan sovelluksen kautta.
http://www.112.fi/hatanumero_112/tieda_sijaintisi