Tornion Panimolla huikea nousu Suomen seuratuimpien brändien joukkoon
Verkkopalvelu BrandSome tilastoi ja analysoi suomalaisten ja Suomessa toimivien brändien sosiaalisen median näkyvyyttä. BrandSomen tuore tutkimusraportti kertoo, että Tornion Panimolla on reilun vuoden ikäiseksi startup-yritykseksi poikkeuksellisen reipas nousu Suomen seuratuimpien brändien joukkoon.
FB:n tykkäysmäärillä mitattuna Tornion Panimo on suomalaisista olutvalmistajista sijalla seitsemän, mutta tavoittavuudella mitattuna koko toimialan ykkönen. Suurien panimoiden lisäksi Suomessa toimii noin sata pienpanimoa.
Tornion Panimo aloitti toimintansa vuonna 2016 etupainotteisella sissimarkkinoinnilla. Yrityksen nimi oli ihmisten huulilla ennen kuin litraakaan olutta oli valmistettu. Myös ensimmäiset sopimukset isojen toimijoiden kanssa oli valmiina ennen tuotannon aloittamista.
— Suomalaisissa yrityksissä ajatellaan usein, että hyvä tuote myy itsensä. Ei se niin mene. Sieluton hyvä tuote jää hyllyyn. Brändillä ja tuotteilla täytyy olla tarina, toteaa Tornion Panimon markkinointijohtaja Jami Teirikari.
Tornion Panimon brändäys ja tuotannon nopea käynnistäminen kilpaillulla ja tiukasti säädellyllä alalla on toiminut esimerkkinä aloitteleville yrityksille.
— Apua on kysytty ja sitä on tarjottu. Suomalaisella elintarvikkeella on mieletön potentiaali myös vientimarkkinoilla. Harva tulee ajatelleeksi, että alkoholi vetää tällä hetkellä Suomen elintarvikevientiä, kertoo Teirikari, joka on tehnyt palkittua mainontaa kotimaisille ja kansainvälisille elintarvikealan yrityksille.
Tornion Panimon laajennus valmistui huhtikuun lopussa ja tuotanto pyörii nyt kahdessa vuorossa. Tuotteiden kysyntä on edelleen suurempaa kuin tarjonta. Panimo tehostaakin tuotantoaan edelleen ja tuo kuluvan kesän aikana markkinoille tölkit. Myös vientimarkkinoita kartoitetaan. — Kaukaisin kysely on tullut Tahitilta, kertoo Teirikari.
Tornion Panimon markkinointijohtaja Jami Teirikari, 47, on taustaltaan mainosohjaaja, jonka töitä on palkittu kotimaisilla ja kansainvälisillä filmifestivaaleilla sekä mainoskilpailuissa. Määrällisesti eniten hän on tehnyt uransa aikana ruoka- ja juomamainontaa. Teirikari pokkasi uransa 200. palkinnon viime keväänä USA:ssa Tornion Panimon paluusta kertovalla Return of the Mountain Brooks -filmillä.
Vuonna 1873 perustettu Tornion Panimo on käynnistetty uudelleen kuuden kylmän vuoden jälkeen. Lapin Kullan tehtaana muistettu panimo näytti tulleen tiensä päähän, kun Hartwall siirsi oluen tuotannon Lahteen vuonna 2010. Pohjois-Suomen oluenpanon vuosisataiset perinteet saivat kuitenkin jatkoa vuonna 2016, kun samoille sijoille perustettiin Tornion Panimo Oy.
Alun pienistä tuotantomääristä johtuen tuotteita ei riittänyt juurikaan Pohjois-Suomea kauemmaksi. Kuluttajat oivalsivat kuitenkin jakaa sosiaalisen median palstoilla tietoa Tornion oluen myyntipaikoista ja järjestivät kimppakuljetuksia muualle Suomeen. Kysynnän ja tarjonnan epäsuhta saatiin korjatuksi, kun panimon laajennus valmistui huhtikuun lopussa. Tornion Panimon tuotantokapasiteetti kasvoi 2,5 miljoonaan litraan vuodessa.