Salpausselkä Geopark on päässyt loppusuoralle monivaiheisessa hakuprosessissa YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon kohteeksi. Geopark-ohjelman asiantuntijaneuvosto (Unesco Global Geoparks Council) arvioi kokouksessaan joulukuussa 18 uutta hakemusta, jotka oli jätetty vuosina 2019 ja 2020. Näistä neuvosto hyväksyi kahdeksan, ja päätti tämän perusteella esittää Unescon geopark-verkostoon Salpausselkä Geoparkia sekä kohteita Brasiliasta, Kreikasta, Luxemburgista, Romaniasta, Ruotsista ja Saksasta. Ruotsissa ja Luxemburgissa ei ole aiempia Unescon geopark-kohteita.
Unescon hallintoneuvosto tekee päätöksen uusien kohteiden nimeämisestä kevään 2022 istunnossaan. Esityksen mukaisen päätöksen myötä Päijät-Hämeeseen saataisiin tällöin Suomen neljäs UNESCO Global Geopark.
Salpausselkä Geoparkin hakemus jätettiin marraskuussa 2020, kansainväliset asiantuntijat arvioivat hakemuksen geologisen osion keväällä 2021, ja arviointivierailu alueella toteutui lokakuussa 2021.
Toiminnanjohtaja Kati Komulainen on tyytyväinen siihen, että useita vuosia aiemmin aloitettu perusteellinen valmistelutyö auttoi viemään hakemuksen läpi ensimmäisessä mahdollisessa kokouksessa.
– Mukana on ollut valtava joukko aiheesta innostuneita toimijoita eri aloilta, mikä on ollut edellytys hyvälle lopputulokselle, Komulainen toteaa ja kiittää lämpimästi kaikkia yhteistyöstä.
Merkittäviä geologisia kohteita sisältävillä geopark-alueilla nostetaan esiin ainutlaatuista luontoa ja edistetään kestävää matkailua sekä geologiaan ja kestävän kehityksen tavoitteisiin pohjaavaa kasvatusta ja koulutusta. Salpausselkä Geopark on perustettu Päijät-Hämeeseen Lahden, Hollolan, Heinolan, Asikkalan, Padasjoen ja Sysmän kuntien yhteistyönä, ja kattaa näiden kuuden kunnan alueen kokonaisuudessaan.
Salpausselkä Geopark -alueen geologinen perintö arvioitiin kiistattomasti kansainvälisesti merkittäväksi. Geoparkin tunnuslauseen, ”Veden muovaama maisema”, katsottiin kiteyttävän hyvin alueen keskeisimmät geologiset piirteet.
Geopark-toiminnan osalta erityistä kiitosta saatiin ympäristökasvatusohjelmasta, jonka kautta voidaan saada sisältöä myös koulutusmatkailuun.
– On upeaa, että meidän ympäristökasvatustyömme nostettiin erityisesti esiin. Pyrimme siihen, että voimme olla jatkossa ympäristökasvatuksen mallina myös kansainvälisesti, Salpausselkä Geoparkin ohjausryhmän puheenjohtaja, Lahden kaupungin ympäristöneuvontapäällikkö Päivi Sieppi sanoo.
Alueen päiväkodit voivat jo nyt liittyä geopark-varhaiskasvatusohjelmaan, jonka pilottina on toiminut Kanervan päiväkoti Lahdessa. Geopark-kuntien kasvatusalan edustajista koostuva työryhmä on vastikään aloittanut toimintansa Lahden kaupungin ympäristökasvattajien johdolla, ja yhteistyössä kehitetään mm. geokasvatuksen toimintamallia peruskouluille.
Salpausselkä Geoparkin henkilöstön kouluttamat geopark-oppaat ovat jo ehtineet soveltaa tietoa työssään, ja Koulutuskeskus Salpauksen luonto- ja ympäristöalan opintoihin on viime vuosina liitetty geopark-sisältöjä. Helmikuussa Koulutuskeskus Salpauksen matkailualalla alkaa uusi geopark-painotteinen koulutus. Tätä matkailupalveluiden ammattitutkintoa suorittamaan voi hakea 23.1.2022 mennessä osoitteessa www.salpaus.fi.
Luontomatkailulle kansainvälistä näkyvyyttä
Päijät-Hämeen matkailulle Salpausselkä Geopark -tunnustus merkitsee näkyvyyttä, jolla halutaan kannustaa vastuulliseen ja kestävään matkailuun. Sillä on merkitystä myös kansainvälisesti, uskoo Heinolan elinvoimajohtaja Heikki Mäkilä.
– Geopark vahvistaa vetovoimatekijöitä, jotka meillä on jo ennestään. Esimerkiksi Heinolassa on yksi Suomen kansallisista kaupunkipuistoista ja luontoliikuntaan ja -matkailuun keskittyvä Vierumäki. Geopark-sisällön kautta niille saadaan myös kansainvälistä näkyvyyttä ja tunnettuutta, geoparkin ohjausryhmään kuuluva Mäkilä sanoo. Vierumäki onkin yksi Salpausselkä Geoparkin kumppaniyrityksistä.
Keväällä 2021 saatiin visitlahti.fi-sivustolla auki Salpausselkä Geopark -alueen digitaalinen matkailukartta, josta löytyy luontokohteiden ohella mm. majoituspalveluita, luontomatkailuyrityksiä, kahviloita, ravintoloita ja kulttuurikohteita.
– Tietopohja luo syvyyttä ja antaa syitä sille, miksi tänne kannattaa tulla ja viipyä pidempään. Voimme samalla panostaa laatuun ja jakaa tietoa kestävästä luonnossa liikkumisesta, Komulainen kertoo.
Tietoa jaetaan niin nettisivuilla, sosiaalisen median kanavissa, esitteissä kuin kohteissa olevissa opasteissakin. Infotauluja ja -pisteitä on saatu alueelle viime vuosina runsaasti yhteistyössä kuntien ja Metsähallituksen kanssa.
Esimerkiksi Hollolan kunta on panostanut merkittävästi luontoreittien merkitsemiseen ja uusiin infotauluihin. Asikkalan Päijännetalossa puolestaan on näyttävä geopark-infopiste ympärivuotisesti avoinna olevan lähituotekaupan ja matkailuinfon yhteydessä. Lahdessa on mm. tehty opasteita Lehmusreitin varrelle ja saatu infopisteet Hiihtomuseon sekä Radio- ja tv-museo Mastolan yhteyteen, jotka molemmat sijaitsevat geologisesti merkittävissä kohteissa. Metsähallitus on geopark-projektin yhteydessä uusinut kaikki Päijänteen kansallispuiston opasteet, joiden yhteydessä on nyt myös geopark-tietoa mm. Padasjoen satamassa.
Ympäristökasvatuksen ohella arvioinnissa saatiinkin positiivista palautetta mm. kattavasta viestinnästä ja näkyvyydestä alueella sekä kuntien, Metsähallituksen ja muiden yhteistyötoimijoiden vahvasta osallistumisesta ja sitoutumisesta geopark-prosessiin.
Pienille kunnille ja niiden matkailuyrittäjille geopark-tunnustus on erityisen tärkeä mahdollisuus saada esiin omia kohteita. Esimerkiksi Sysmässä on satsattu vahvasti sekä rakenteisiin että tiedotukseen.
– Kannustan yrittäjiä lähtemään mukaan Geoparkin kumppaniyrityksiksi, joilla on oikeus käyttää partner-logoa toiminnassaan. Olen nähnyt, miten perusteellinen ja asiantunteva Unesco-hakemus oli. Siksi uskon, että tunnustus antaa alueelle painoarvoa ja tuo meille tiedemiehiä, geologeja ja muita sellaisia matkailijoita, jotka eivät ikinä muuten löytäisi Sysmään, Salpausselkä Geoparkin ohjausryhmän jäsen, Sysmän matkailu- ja markkinointineuvoja Raija Hänninen sanoo.
Geopark-kokonaisuuden kehittäminen ja yhteistyö jatkuvat Salpausselkä Geopark -yksikön koordinoimana. Yksikkö toimii Lahden seutu - Lahti Region Oy:n yhteydessä. Tämän organisaatiomallin mahdollistamaa yhteyttä matkailualaan pidettiin Unesco-arvioinnissa poikkeuksellisen vahvana.
Yhteistyötä valmistelun aikana on tehty kuntien lisäksi mm. alueen matkailuyritysten, Geologian tutkimuskeskuksen (GTK), Metsähallituksen ja Lahden ammattikorkeakoulun (vuodesta 2020 LAB-ammattikorkeakoulu) kanssa. Ammattikorkeakoulu on ollut merkittävässä roolissa EU-rahoitteisten valmisteluhankkeiden hallinnoijana, ja työhön on osallistunut useita asiantuntijoita sekä lukuisa joukko opiskelijoita harjoitteluiden, projektikurssien ja opinnäytetöiden myötä.
Vuosittain kasvavan, maailmanlaajuisen verkoston muodostavia Unesco Global Geopark -alueita on tällä hetkellä 44 maassa yhteensä 169. Suomessa näitä on kolme: Rokua, Lauhanvuori-Hämeenkangas ja Saimaa. Salpausselkä Geopark tekee yhteistyötä ja verkostoituu niin kotimaisten kuin kansainvälisten kollegojen kanssa. Unescon geopark-kohteet arvioidaan uudelleen neljän vuoden välein laadun varmistamiseksi.
Lisätiedot
Kati Komulainen, toiminnanjohtaja
Salpausselkä Geopark -yksikkö
puh. 040 579 9247
Geopark-kuntien edustajat yksikön ohjausryhmässä
Päivi Sieppi, ympäristöneuvontapäällikkö, Lahden kaupunki
Salpausselkä Geopark -yksikön ohjausryhmän puheenjohtaja
puh. 050 559 4090
Heikki Mäkilä, elinvoimajohtaja, Heinolan kaupunki
puh. 044 769 4141
Raija Hänninen, matkailu- ja markkinointineuvoja, Sysmän kunta
puh. 044 713 4511
Sari-Anna Vilander, elinkeinopäällikkö, Hollolan kunta
puh. 044 780 1298
Isa Maunula, kehittämispäällikkö, Asikkalan kunta
puh. 044 778 0211
Maria Virtanen, ympäristösihteeri, Padasjoen kunta
puh. 040 589 1864
https://en.unesco.org/news/unesco-global-geoparks-council-proposes-8-new-unesco-global-geoparks